Krehký unikát našich Tatier - Tatranskí rytieri
Ukázať všetko
Krehký unikát našich Tatier

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zvonček alpínsky (Campanula alpina), niekedy nazývaný aj Zvonček alpský, je krehká vzácna rastlina, ktorú nájdete len v horskom prostredí. Ide o unikát vyskytujúci sa špeciálne v európskych horstvách, a to hlavne v centrálnych Alpách a Karpatoch. Okrem rakúskych Álp ju v hojnom počte nájdeme aj v našich Tatrách, a to najmä na území Chočských vrchov.

Krehký unikát našich Tatier

AutorVáclav John

Ako ho spoznáte?

Zvonček alpínsky patrí do čeľade zvonkovitých rastlín. Vyznačuje sa svojimi typickými, pomerne veľkými fialovo-modrými kvetmi v tvare zvončekov, ktoré kvitnú hlavne v období júla a augusta. Pre svoju existenciu mu úplne stačia plytké korienky, vďaka čomu ho nájdeme rásť hlavne v náročnejšom horskom prostredí na kyslom žulovom podklade, zarastajúcich skalách a upevnených trávnatých sutinách. Rastie do výšky 10 – 20 cm a okrem jeho typických previsnutých kvetov vyrastajúcich zo strapca, ho spoznáme aj vďaka husto chlpatej byli a listom, ktoré sú zoskupené v prízemnej družici. Práve táto chlpatá pokrývka ho chráni pred drsným horským prostredím, náročnými podmienkami a často nízkymi teplotami.

Krehký unikát našich Tatier

AutorVojtěch Herman

Chránená alebo nechránená rastlina?

Napriek tomu, že kedysi bol Zvonček alpínsky zaradený do Zoznamu chránených rastlín Slovenska, od roku 2003 sa v ňom už nenachádza. Napriek tomu však nepochybne zostáva vzácnou a symbolickou rastlinou našich hôr. Zákonom chráneným druhom však aj naďalej zostáva v Taliansku a vo Švajčiarsku, kde je uvedený na Červenom zozname potenciálne ohrozených rastlín.

 

Referencie k článku:

http://spravatanap.sk/web/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=124

http://www.fotonet.sk/?idi=4290https://botany.cz/cs/campanula-alpina/

https://www.biomonitoring.sk/Registration/AtlasPlant/Detail/90420?ReturnPage=rg_PlantGallery