Majestátny Lomnický štít - Tatranskí rytieri

Lomnický štít (2 632 m n. m.), v minulosti ľudovo nazývaný Dedo a neskôr aj najvyšší Kežmarský štít, je najznámejším a najobľúbenejším štítom Vysokých Tatier. Nachádza sa vo východnej časti Slovenska, v Prešovskom kraji v okrese Poprad a svojou výškou je hneď po Gerlachovskom štíte (2 654 m n. m.) druhým najvyšším vrchom, ktorý nám ponúka neopakovateľný výhľad na rozprávkovú scenériu Vysokých Tatier.

Majestátny Lomnický štít

Pyramída Lomnického štítu

Spomedzi všetkých štítov Vysokých Tatier je Lomnický štít azda najjednoduchšie rozpoznateľný. Dokážeme ho identifikovať už z diaľky, a to hlavne vďaka jeho typickej trojhrannej pyramíde, z ktorej vedú tri hrebene. Severozápadný, ktorý sa neskôr napája na hlavný hrebeň Vysokých Tatier, severovýchodný vedúci ku Kežmarským štítom a južný hrebeň vedúci cez Lomnické sedlo až po Lomnickú vyhliadku.

Majestátny Lomnický štít

Prvenstvo Lomnického štítu

Lomnický štít nie je síce najvyšším štítom Vysokých Tatier, no napriek tomu je najvyššie položeným turisticky sprístupneným vrchom na Slovensku. Nevedie naň turisticky označený chodník, preto je možné vyjsť na jeho vrchol len v sprievode horského vodcu. Turisti sa však môžu na jeho vrchol vyviesť visutou lanovkou Tatranská Lomnica – Lomnický štít vedúcou zo Skalnatého plesa, ktorá bola spustená 19. decembra 1941. Aj vďaka nej je Lomnický štít najnavštevovanejším štítom Vysokých Tatier.

Majestátny Lomnický štít

Observatórium Lomnický štít

Od roku 1957 je na vrchole Lomnického štítu umiestnené najvyššie položené observatórium na Slovensku spolu s astronomickými a meteorologickými pracoviskami Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). Stavba observatória spolu s jeho typickou kupolou sa stala turistickým cieľom nie len domácich, ale aj zahraničných návštevníkov, vďaka čomu je známa aj široko-ďaleko vo svete.

Majestátny Lomnický štít

                                            Autor: Marek Šeregi

Referencie k článku:

https://sk.wikipedia.org/wiki/Lomnick%C3%BD_%C5%A1t%C3%ADt

http://www.vysoketatry.com/ciele/lstit/lstit.html

https://www.ta3.sk/l3_sk.php?p3=lso