Staviteľ, ktorý rád rybárči - Tatranskí rytieri

Bocian Čierny (Ciconia nigra) patrí medzi väčšie druhy vtákov. Jeho názov získal vďaka svojej čiernej farbe, ktorú dopĺňa zelenkasto-purpurový odlesk. Na Slovensku sa predpokladá výskyt 400 až 600 párov tohto nádherného operenca.

Večný cestovateľ

Keď prichádza zima je ten najlepší čas odísť do svojich zimovísk. Niekoľko mesiacov strávených v teplých krajinách koncom marca vymení za svoj domov. Vracia sa späť do svojich hniezd, ktoré každým rokom zušľachťuje o nové vetvičky, či kúsky predmetov, ktoré nájde v prírode. Samička do hniezda znesie 2 až 4 vajcia, na ktorých sedí spolu so svojím druhom.

Staviteľ, ktorý rád rybárči

Architekt svojho domova

Jeho domov nájdete na korunách vysokých stromov či neprístupných skalách. Bocian Čierny sa snaží svoje hniezdo postaviť s tým najlepším výhľadom na okolitú prírodu. Možno Vás to prekvapí, ale práve Bocian Čierny stavia svoj príbytok podľa dokonalého systému zloženého z hrubých a suchých konárov uložených vo viacerých vrstvách. Hniezdo býva naozaj veľké a plytké. Horná časť je postavená z tenších konárikov a vrstvená machom či srsťou. V kotlinke hniezda si tento vtáčí architekt ukladá papier či handry. Je to naozaj profesionál svojho odvetvia a práve tým sa odlišuje od svojich vtáčích kolegov.

Staviteľ, ktorý rád rybárči

Okrídlený rybár

Väčšinou loví sám. K jeho každodennej potrave patria ryby až do veľkosti 25 cm. Do svojho jedálnička zahŕňa taktiež žaby, mloky či vodný hmyz. Pri vode dokáže stráviť aj niekoľko desiatok minút aby ulovil tú najlepšiu korisť, a tak zasýtiť seba alebo svojich potomkov.

Zaujímavosť

Bocian čierny je o niečo menší od bociana bieleho a v porovnaní s ním má aj užšie krídla. Zatiaľ čo nasledujúci druh má celkové zafarbenie biele, iba letky čierne, tento bocian má celkové zafarbenie čierne, iba na prsiach a bruchu biele. Zobákom klepoce zriedkavejšie ako jeho príbuzný.

Referencie k článku:

https://www.biomonitoring.sk/Registration/AtlasAnimal/Detail/48659?ReturnPage=oc_ZooList

http://snaturou2000.sk/zivocichy/bocian-cierny