Liečivá rastlina našich lúk - Tatranskí rytieri

Ľubovník Bodkovaný (Hypericum perforatum) je rastlina, ktorú nájdete prevažne na okrajoch lesných čistiniek, kopcov či lúk. Vyznačuje sa krásnymi žltými kvetmi, ktoré vás upútajú už z diaľky. Ďalším poznávacím znamením sú drobné bodky listov viditeľné proti svetlu. Patrí do čeľade ľubovníkovitých (Hypericaceae) a darí sa mu v celej Európe. Ak chcete rastlinku v prírode nájsť počítajte s tým, že to bude od júla do septembra, kedy kvitne a jej krásne žlté tóny zdobia celé lúky a polia.

Liečivá rastlina našich lúk

Populárna rastlina

Ľubovník bodkovaný patrí medzi najpopulárnejšie liečivé rastliny, ktoré v lete zdobia naše lúky. Množstvo milovníkov byliniek sa vyberá práve v letnom období do prírody, aby ich našlo a pripravilo z nich liečivý odvar. Čaj z neho je veľmi chutný a lahodný. Avšak nie je vhodný na časté používanie!

Liečivá rastlina našich lúk

Prvá pomoc pri problémoch

Každá rastlinka má svoje špeciálne poslanie. Tento všeliek pomáha pri problémoch pečene, žlčníka, prekyslenom žalúdku či pocitoch strachu. Ľubovník Bodkovaný nielenže pomáha pri nervozite, ale je nápomocný aj pri zraneniach a úderoch. Ak sa vám v noci nedá zaspať jednoducho táto rastlinka je ten pravý pomocník.

Červené tajomstvo

Kvety ľubovníka bodkovaného obsahujú farbivo, ktoré sa nazýva „krv sv. Jána“. Preto sa vám môže pri jeho zbere stať, že z kvetov vyteká červená šťava nazývaná aj jánska krv. Presne k tejto červenej tekutine sa viaže aj legenda, ktorá má úzke prepojenie práve s Jánom Krstiteľom.

Zaujímavosť

Ľudovo túto rastlinku nazývajú: bylina sv. Jána, čarovník, červený zvonček, koreň matky božej, svätojánska bylina, trezalka, atď.

Receptové okienko

Čaj na upokojenie

Liečivá rastlina našich lúk

Na prípravu čaju budeme potrebovať

  • 50 g ľubovníka, bodkovaného,
  • 30 g pamajoránu,
  • 10g medovky lekárskej,
  • 10 g chmeľu.

Jednu lyžičku tejto čajovej zmesi zalejeme šálkou vriacej vody. Necháme lúhovať a prijeme vždy čerstvý.

 

[/fusion_text][fusion_text]

Referencie k článku:

https://www.byliny.sk/rastliny/rastliny.php?idv=26

https://www.zdravysvet.sk/blog/lubovnik-bodkovany

http://www.apotheka.sk/article/257/lubovnik-bodkovany