Už odmalička ho každý z nás pozná. Vidíte ho v rozprávkach, filmoch a priznajte sa, že ho máte doma aj v plyšovej podobe. Medveď patrí určite medzi najobľúbenejšie postavičky, ale poznáte ho aj z bližšia? 

Zbožňuje zimný spánok a je veľký maškrtník

Roztomilý výzor

Medveď je šelma, ktorá je neodmysliteľnou súčasťou našich lesov. Je naším najväčším mäsožravcom. Jeho mohutná stavba tela mnohých z nás fascinuje. Dosahuje dĺžku okolo 170 – 230 cm a výška v kohútiku 130 cm. Dožíva sa približne 40 rokov. Samicu môžeme rozoznať od samca na základe toho, že samica má hlavu v pomere k telu menšiu a aj celkove je menšia. Medvede majú krátky chvost, malé oči a ich výraz pôsobí dobrácky. Mocné laby majú zakončené ostrými pazúrmi. Celkové zafarbenie sa mení od žltohnedého cez škoricové až po čiernohnedé. Mláďatá majú svetlejšiu srsť s dvoma bielymi škvrnami na bokoch krku, ktoré môžu tvoriť “golier”, ktorý im postupne zanikne. Zimná srsť je nápadne dlhšia a hustejšia.

Zbožňuje zimný spánok a je veľký maškrtník

Prečo rád maškrtí pred spánkom?

Jeseň je pre medveďa obdobie kedy potrebuje veľké množstvo potravy, aby si vytvoril tukové zásoby, ktoré mu postačia počas zimného spánku. V tomto období príroda ponúka prestrú ponuku menu. Napriek tomu, že sa zaraďuje medzi mäsožravce obľubuje lesné plody (bukvice, žalude, oriešky, plody jarabiny, šípok, či hrušky, jablká a slivky). Rastlinná potrava tvorí u medveďa hnedého v našich podmienkach až 90% potravy. Zo živočíchov je to hlavne rôzny hmyz, osie alebo včelie hniezda, kde hľadá neodolateľnú sladkú a výživnú dobrotu, med. Len málokedy sa mu podarí uloviť srnu alebo jeleňa. V minulosti boli tatranské potoky plné pstruhov, ktoré sú jeho obľúbenou potravou. Nezahodí ani možnosť pochutnať si na mäkkýšoch, dážďovkách a iných bezstavovcoch.

 

Zbožňuje zimný spánok a je veľký maškrtník

Celú zimu prespí

V zimných mesiacoch sa medveď ukladá na “zimný spánok”, ktorý sa nazýva hibernácia. V zime majú medvede nedostatok potravy, preto je zimný spánok pre ne nevyhnutný. V týchto mesiacoch neprijíma žiadnu potravu. V tomto období prichádzajú na svet aj mláďatá medveďa hnedého. Na svoj dlhý spánok si vytvárajú brlohy.  Vyhľadávajú pukliny v skalách, koreňové dutiny stromov, alebo využívajú jaskyne, niekedy zaľahnú do kosodreviny. V brlohu sa zdržiavajú od novembra do marca – závisí to od počasia, dostupnej potravy a tiež od jedinca. Samica s mláďatami vychádza z brloha o čosi neskôr.

Zaújímavosť

V zajatí sa medvede dožívajú aj viac ako 40 rokov. V prírode je maximum okolo 30, ale väčšina medveďov neprežije tak dlho.

Referencie k článku:

http://www.medvede.sk/?action=zivot

http://snaturou2000.sk/zivocichy/medved-hnedy

http://www.kampolovat.sk/sk/lovna-zver/srstnata/medved-hnedy