Ľadová krása Nízkych Tatier - Tatranskí rytieri

Najnavštevovanejšia Demänovská dolina je známa očarujúcimi prírodnými krásami. Medzi ne patria samozrejme jaskyne, na základe ktorých sa Demänovská jaskyňa stala známou v celom kultúrnom svete. Na pravej strane Demänovskej doliny a pod severnými svahmi Nízkych Tatier sa nachádza verejnosti prístupná jaskyňa – Demänovská ľadová jaskyňa.

Ľadová krása Nízkych Tatier

Foto zdroj: www.riverside.sk

Atraktívna a turistami vyhľadávaná Demänovská ľadová jaskyňa je jednou z prvých známych jaskýň na svete. Jaskyňa bola známa už v stredoveku. Demänovská ľadová jaskyňa je po Dobšinskej ľadovej jaskyni v Slovenskom raji druhá najväčšia svojho druhu na Slovensku. Hoci prvý záznam o nej pochádza už z roku 1299, sprístupnili ju až v osemdesiatych rokoch 19. storočia. Do jaskyne sa vstupovalo s fakľami a sviečkami i petrolejovými lampami až do roku 1924, čo muselo byť naozaj veľké dobrodružstvo. V tomto roku jej slávu však zatienila novosprístupnená Demänovská jaskyňa slobody. Po vybudovaní drevených schodov a chodníkov i zavedením elektrického osvetlenia, ju v roku 1952 znova otvorili.

Ľadová krása Nízkych Tatier

Foto zdroj: www.myregion.sk

Vchod do jaskyne leží v nadmorskej výške 840 m. Sprístupnený serpentínový chodník z parkoviska k Demänovskej ľadovej jaskyni  je sprevádzaný náučnými tabulami. Jaskyňa je vytvorená zo štyroch poschodí s dĺžkou takmer 2,5 km. Celková dĺžka jaskyne je 1,7 km, z čoho je sprístupnených  850 m jaskynných chodieb (trvanie prehliadkovej trasy je 45 minút). Očarujúco pôsobí najmä jej spodná časť s ľadovými kvapľami a vodopádmi.

Ľadová krása Nízkych Tatier

Foto zdroj: www.myregion.sk

Jej ľadová výplň vznikla pravdepodobne pred 400 až 500 rokmi. Na jej vytváraní sa v najväčšej miere zúčastnila podzemná riečka Demänovka, čoho dôkazom sú oválne tvary jaskynných chodieb so zvyškami žulových štrkov. Horné poschodiabez ľadu so zvetranou kvapľovou výzdobou, len najnižšie poschodie je v prednej časti zaľadnenéNeodborný zásah pri sprístupňovacích prácach jaskyne v rokoch 1950 až 1952, spôsobuje až dodnes unikanie studeného vzduchu z jaskyne na povrch, čo sa odráža v množstve ľadovej výzdoby v letnom období. Tým jaskyňa nedosahuje taký stupeň zaľadnenia, aký mala pred sprístupnením.

Pamätajme si

Demänovskej ľadovej jaskyni sa vyskytujú ľadové stĺpy, podlahový ľad, stalagmity i stalaktity. Mnohí z vás to už dávno vedia, ale predsa, opakovanie je matka múdrosti. Čo je to teda stalagmit a stalaktit? Stalagmit je stojaci kvapeľ, ktorý rastie z jaskynného dna. Stalaktit je naopak visiaci kvapeľ. Pri spojení stalaktitu a stalagmitu vzniká stalagnát

Ľadová krása Nízkych Tatier

Zaujímavosť

Demänovská ľadová jaskyňa je známa nálezmi kostí medveďa jaskynného, ktoré ľudia v 18. storočí považovali za dračie pozostatky a podľa toho ju nazývali „Dračia jaskyňa“. V jaskyni žije desať druhov netopierov.

Referencie k článku:

http://www.nizketatry.sk/ciele/dljaskyna/dljaskyna.html

http://slovakia.travel/demaenovska-ladova-jaskyna

https://www.poznajslovensko.sk/demanovska-ladova-jaskyna