Najväčšia európska psovitá šelma - Tatranskí rytieri

Vlk dravý (Canis lupus) je veľmi plachá a opatrná šelma. Loví len vo večerných a nočných hodinách, okrem obdobia výchovy mláďat, kedy loví po celý deň. Pre veľké životné teritórium a túlavú povahu sa s ním človek v prírode často nestretá. Prítomnosť vlka v revíri poznáme podľa stôp, zvyškov jeho koristi a ďaleko sa ozývajúceho vytia. Okrem človeka nemá v prírode nepriateľa.

Najväčšia európska psovitá šelma

Výzorom občas klame

Pri pohľade na toto majestátne zviera vidíme jediného predka našich domácich psov. Ak porovnáme vlka s veľmi podobným nemeckým ovčiakom, treba povedať, že vlk je značne silnejší a väčší. Vlk dosahuje hmotnosť až do 70 kg, čo je dvojnásobok hmotnosti priemerného nemeckého ovčiaka. Telo vlka má dĺžku do 150 cm, chvost má do 60 cm a výšku v kohútiku až 85 cm. Vlčice bývajú menšie. Vlk má hlavu mohutnejšiu a širšiu, s kratšími trojuholníkovými ušnicami. Huňatý chvost nosí spustený šikmo nadol.

Najväčšia európska psovitá šelma

Túlavé labky

Na Slovensku sa vlky začali vyskytovať až od roku 1930 a ich počet sa postupne tak zvýšil, že v šesťdesiatych rokoch boli dokonca vyplácané odmeny za zabitie vlka. Dnes je vlk chránený od jari do jesene, teda v období rodenia a výchovy mláďat. U nás teraz vlky žijú, lepšie povedané túlajú sa po horách stredného a severného Slovenska, ojedinele však zablúdia aj na západné Slovensko.

Najväčšia európska psovitá šelma

Väčšinu života trávia vo svorke

Vlk obýva lesné spoločenstvá s dostatkom vysokej zveri. Okrem obdobia rozmnožovania žijú v svorkách, ktoré potrebujú veľké teritórium. Rodičovský pár loví v dobe výchovy mláďat, vždy ďaleko od brlohu. Ich potravu tvoria najmä kopytníky, menej drobné cicavce, zdochliny, plazy a obojživelníky. Vo svorke lovia organizovane, nadháňaním a uštvávaním koristi. Svorku vedie najsilnejší samec a samce tiež bojujú o samice. Navzájom sa dorozumievajú vytím a štekavými zvukmi.

Najväčšia európska psovitá šelma

Mláďatá vlka

Vlci sa pária v mesiaci január a február. Po 9 týždňoch sa rodí samici 4-6 mláďat. Už v druhom mesiaci mláďatá  konzumujú mäsitú stravu, ktorú im ulovia rodičia. Na jeseň už lovia mláďatá v svorke a vo veku 2-3 rokov sú pohlavne dospelé. Napriek občasným škodám na domácom dobytku vlk vykonáva v ekosystéme významnú selektívnu funkciu, keďže si vyberá za korisť najmä oslabené, choré jedince.

Najväčšia európska psovitá šelma

 

Referencie k článku:

https://www.biomonitoring.sk/Registration/AtlasAnimal/detail/49127

Vlk Dravý

http://www.naturfoto.cz/vlk-dravy-fotografie_sk-15379.html