Velikán spomedzi tatranských jazier - Tatranskí rytieri

Naše Tatry sú rajom nie len kopcov a dolín, ale aj prekrásnych horských jazier, ktorých tu nájdeme skutočne neúrekom. Spomedzi nich sa však ako skutočný velikán vyníma najmä Veľké Hincovo pleso, ktoré nie nadarmo vo svojom názve nesie slovo ,,veľké“. Je totiž najväčším a aj najhlbším plesom, ktoré na území Slovenska máme.

Velikán spomedzi tatranských jazier

Zdroj: rungo.idnes.cz

Veľké Hincovo pleso je tatranské jazero nachádzajúce sa v okrese Poprad. Leží celkom na severe Slovenska, v blízkosti hraníc s Poľkou republikou. So svojou nadmorskou výškou 1 946 m. n. m. je jedným z najvyššie položených jazier na našom území. Je ukryté medzi vrcholkami štítov Vysokých Tatier a keďže sa k nemu lúče slnka dostanú len naozaj ťažko, v priemere až trištvrtinu roka je jeho hladina pokrytá ľadom. S hĺbkou 53,7 m a rozlohou 20,08 ha je naším najhlbším a zároveň najväčším horským jazerom na území Slovenska. Nájdeme ho priamo pod Kôprovským štítom v Hincovej doline, ktorá je najvyššou časťou Mengusovskej doliny. V jeho vodách našla domov aj naša významná ryba, pstruh potočný, vďaka ktorej má Veľké Hincovo pleso svoje ďalšie prvenstvo. Je totiž najvyššie položeným miestom nie len na Slovensku, ale aj v Európe, kde tento druh ryby dokáže prežiť.

Velikán spomedzi tatranských jazier

Zdroj: infoglobe.cz

Tak ako aj mnohé iné plesá v Tatrách, aj Veľké Hincovo pleso sa zaraďuje do kategórie ľadovcových jazier. Začalo vznikať ešte v období starších štvrťohôr, kedy horské ľadovce spôsobili formovanie nie len tatranských štítov do podoby, ako ich poznáme dnes, ale aj formovanie dolín a kotlín, v ktorých sa časom začali tvoriť horské jazerá. Tie dnes tvoria jednu z najkrajších súčastí Vysokých Tatier a medzi turistami sú veľmi obľúbené. Aj preto k Veľkému Hincovmu plesu vedú viaceré turistické trasy a chodníky. Dostať k nemu sa dá aj zo Štrbského plesa, z Chaty pod Rysmi či z turistickej trasy vedúcej na Ostrvu. Cesta vedúca k nemu je síce časovo aj fyzicky náročnejšia, no za ten rozprávkový výhľad, ktorý sa nám tu naskytne, jednoznačne stojí.

Velikán spomedzi tatranských jazier

Zdroj: koco.victim.sk