Najlepšie ekologické mobilné aplikácie - Tatranskí rytieri

Web Eko-Mapa a jeho mobilná aplikácia Eko-Trace

“Buďme zmenou, ktorú chceme vidieť vo svete”
Mahátma Gándhí

Na webovom portáli www.Eko-Mapa.sk a v bezplatnej aplikácii Eko-Trace nájdete interaktívnu databázu ekologických objektov na Slovensku. Projekt sa zameriava na oblasť prírody, ekologickej energetiky a podnikania, zberu a likvidácie odpadov a podobne. V aplikácii sa môžete pozrieť na každý kraj Slovenska osobitne. Nájdete o nich údaje ako: priemerná spotreba obmedzených zdrojov, využívanie verejnej dopravy, zdroje energie, emisie škodlivín, ohrozené druhy rastlín či živočíchov a ďalšie. Hlavnou časťou aplikácie je interaktívna on-line mapa, na ktorej sú všetky tieto objekty umiestnené. Momentálne ich je viac ako 2600. Pozrite sa, ako to vyzerá vo vašom okolí: http://www.eko-mapa.sk/

Zaujímavou časťou stránky je tiež: „Môj ekoplán“, kde je možné zostaviť si plán, ako budeme každodenne prispievať ku krajšiemu prostrediu okolo nás. Stačí len zvoliť kritériá, vybrať položky, ktoré zvládneme splniť a nebude rásť len strom na webe, ale aj naša hodnota na tejto zemi.

Eko-Trace je mobilná aplikácia k webovému portálu www.eko-mapa.sk. Je to projekt ekoporadne Živica. Táto interaktívna vizuálna aplikácia pre Android mobilné zariadenia je rozdelená podľa krajov. Je bezplatná a pomáha širokej verejnosti žiť zdravšie a s ohľadom na životné prostredie. Vďaka nej je jednoduché zistiť, ako sa dostať k najbližšiemu eko-bodu vo svojom okolí. Návod ako používať aplikáciu a tiež ďalšie informácie o nej získate na stránke:http://www.eko-mapa.sk/index.php/eko-trace

 

Expedia – aplikácia pre cestovateľov s ekologickým myslením

Nájdi a zarezervuj si svoj zelený hotel rýchlo a jednoducho

Okrem zakúpenia leteniek do celého sveta poskytuje táto aplikácia aj zoznam zelených hotelov v ktoromkoľvek meste na svete sa nachádzate. Preto je pre ekologických cestovateľov veľmi praktická a užitočná. Aj takýmto spôsobom chránime a šetríme naše životné prostredie. Ak ste náruživým či príležitostným cestovateľom, ktorý potrebuje robiť rezervácie na cestách a záleží vám na životnom prostredí, táto aplikácia je pre vás ako stvorená.

 

Trash Out- označ čierne skládky

Krajšie životné prostredie bude mať za následok pozitívnejšie a inovatívnejšie myšlienky ľudí.

Trashout je environmentálny projekt, ktorý sa zaoberá lokalizáciou a následným odstraňovaním nelegálnych – čiernych skládok na celom svete. Projekt je závislý od ľudí, ktorí si všímajú svoje okolie a záleží im na čistom prostredí. Vďaka tejto mobilnej aplikácii môžu dopomôcť k vyčisteniu svojho mesta od nelegálnych skládok. Na to, aby ste priložili ruku k dielu, stačí spraviť pár jednoduchých krokov. Stiahnuť aplikáciu, nahlásiť pomocou nej nelegálnu skládku, prípadne pridať fotku, určiť veľkosť, typ  skládky, alebo pridať komentár. Tieto údaje môžu pomôcť obciam, samosprávam, environmentálnym organizáciám, či odpadovým spoločnostiam pri odstraňovaní nelegálnych skládok.

Aplikácia TrashOut zaznamenala veľký úspech v súťaži mobilných aplikácií AppsRulezz 2012, kde získala prvé miesto v kategóriách Smartphone a Nebrandované aplikácie. Autorom tohto úspešného projektu, ktorý zapája do ochrany životného prostredia ľudí v stovke krajín sveta, je Jozef Vodička. Téma ochrany životného prostredia je stále aktuálnejšia, preto sa toto jednoduché nahlasovanie nelegálnych skládok odpadu pomocou mobilného telefónu stáva stále populárnejším. Takmer od jeho začiatku má na Slovensku podporu Greenpeace aj Ministerstva životného prostredia SR. Počas tvorby tohto projektu cestoval Jozef Vodička po rôznych štátoch a krajinách, kde si všímal ako jednotlivé kultúry pristupujú k životnému prostrediu a čo je toho dôvodom. Vo Fínsku je minimum odpadkov na zemi, lebo ich ľudia mimo košov nevyhadzujú – vôbec im to ani nenapadne, keďže v blízkosti je smetný kôš. V Singapure tiež nie sú na zemi pohodené odpadky, no z iného dôvodu. Môžu za to dostať vysoké pokuty.

TrashOut je aplikácia prístupná pre Android, iOS, aj Windows Phone a je zadarmo. Je prístupná na celom svete a to v 10 svetových jazykoch.

 

Referencie k článku:

http://trashout.ngo/donate?gclid=Cj0KEQiAy53DBRCo4en29Zvcla0BEiQAVIDcc3BpEzj2_5vuzvw0KpZGzhLM0klvd9jrDBSXsj_Gc6caAiKQ8P8HAQ

https://www.trashout.ngo/?hl=sk

https://www.mojandroid.sk/trashout-zbavme-sa-odpadkov-v-nasom-okoli/