Predstavuje od nepamäti aj symbol Slovanov - Tatranskí rytieri

Lipa je opadavý, vysoký strom, dorastá do výšky 10 až 25 metrov. Lipa malolistá sa do­žíva až 600 rokov, lipa veľkolistá je mohutnejšia, ale aj zriedkavejšia a dožíva sa až tisíc rokov. Pre tieto svoje vlastnosti sa lipa stala symbolom Slovanov. Lipa veľkolistá má srdcovité listy, na obidvoch stranách lesk­lo zelené a na rube bielo chlpaté. Popri listoch vyrastajú príjemne voňajúce kvietky. Lipa malolistá má na rozkonárenej kvetnej stopke 5 až 12 kvietkov, lipa veľkolistá iba 3 – 5. Plodom je tvrdá nažka. Lipa veľkolistá kvitne asi o dva týždne skôr ako lipa malolistá.

Lipy rastú v nížinách aj vo vyšších polohách v zmiešaných lesoch, často na ich okrajoch a na medziach. Vysádzajú sa do stromoradí a parkov.

pods-55862_1920

Liečivé vlastnosti lipy

Lipa je jednou z najpoužívanejších liečivých rastlín u nás. Jej kvety sú súčasťou mnohých čajov a liečivých prípravkov. V medicíne a ľudovom liečiteľstve sa využívajú najmä pri chrípkach a iných ochoreniach dýchacích ciest, na zníženie teploty a vykašliavanie, zvonka na ošetrenie pleti a podobne.

linde-210389_1920

Časti, ktoré sa zbierajú

Zbierame kvet a to ručne celé súkvetia aj s blanitými jazykovitými listeňmi v čase, keď sa rozvíjajú, to znamená, na začiatku kvitnutia. Lipový kvet má jemnú aromatickú vôňu a sladkú želatínovú chuť.

tree-1908653_1920

Zaujímavosť

V parkoch sa vysádzajú viaceré druhy lipy nevhodné na zber, napríklad lipa americká s veľ­kými, na rube svetlejšími listami a so sediacim kvetným listeňom, alebo lipa plstnatá s listami na rube striebristo plstnatými.

Referencie k článku:

http://www.herbar.org/liecive-rastliny/rastlina/lipa-malolista-velkolista

http://www.nazdravie.sk/lipa

http://www.zdravieportal.sk/lipa-velkolista