Prisťahovalec z ďalekej Ázie - Tatranskí rytieri

Psík medvedíkovitý, (z lat. Nyctereutes procyonoides) je malá šelma, ktorá sa na územie Slovenska dostala až z ďalekej Ázie, krajín ako je Japonsko či Vietnam. Svojím výzorom sa podobá na medvedíka čistotného alebo jazveca.

Na Slovensku sa vyskytuje takmer na celom území. Môžeme ho vidieť pohybovať sa prevažne v listnatých lesoch a v blízkosti vodných plôch a jazierok. Má rád nočný spôsob života a žije väčšinou ako samotár. Nový obrázok (1)Preto sa s ním v lese stretávame len zriedka. V noci rád šplhá po stromoch a cez deň sa skrýva v húštinách. V dospelosti dosahuje dĺžku tela približne 70 cm a váži 5 až 10 kg. Má dlhú hustú srsť hnedastej niekedy až čiernej farby a jeho chvostík pripomína veľkú prachovku. Mláďatami sú veľmi krátko, stávajú sa rýchlo dospelými a dožívajú sa maximálne 10 – 12 rokov.

Psík medvedíkovitý má pestrý jedálniček a chutia mu najmä lesné plody, semienka, myšky, vtáky, plazy a ryby. Na zimu sa podobne ako medveď ukladá na zimný spánok. Páčia sa mu brlohy a úkryty po líškach, medveďoch, či jazvecoch. Musí si však dávať pozor na rôznych predátorov, ako je vlk, rys, dravé vtáky. Keďže psík medvedíkovitý nie je náš pôvodný živočích a nepatrí do našich lesov, nie je dôležitý pre našu prírodu. Preto ich poľovníci môžu loviť po celý rok.

 

Referencie k článku:

www.sopsr.sk/invazne-web/

www.pluska.sk/polovnictvo-a-rybarstvo/polovnik/zver/2010

www.kampolovat.sk/sk/lovna-zver/srstnata/psik-medvedikovity