Na strany ohnutý a tajomstvá strážiaci les - Tatranskí rytieri

Kde bolo, tam bolo. Za siedmimi horami a siedmimi dolami, ukrýval sa les, čo kmene má ohnuté aj dnes…

Naši susedia zo severu majú vskutku krásny originál. Les ako z rozprávky sa nachádza neďaleko dedinky Nowe Czarnowo, v Poľsku. Známy aj pod názvom Krivý les je rozprávkovým miestom vyhľadávaným mnohými nadšencami takmer 100 rokov. Les na ploche necelého hektára je plný borovíc. Približne štyristo stromov s netypickým vzhľadom bolo vysadených okolo roku 1930. Kmene borovíc sú ohnuté v 90° uhle tesne nad zemou a všetky smerujú na sever.

Čo sa v ňom ukrýva?

V lese nájdete najmä pokoj a príjemnú atmosféru. Je vyhľadávanou destináciou turistov, fotografov a filmárov.

Bol les ohnutý zámerne?

Jeho vzniku ľudia pripisujú mnoho teórií. Predpokladá sa, že borovice ohýbali ľudia a teda nevznikol prirodzene. Aký bol však pôvodný účel tohto lesa je dodnes záhadou. Tvar ohnutia kmeňov stromov naznačuje, že drevo mohlo slúžiť v nábytkárskom priemysle alebo pri stavbe lodí. Toto zakrivenie je podľa názoru odborníkov, botanikov v prírode možné. Podobné stromy môžete nájsť napríklad na svahoch kopcov. Avšak takéto množstvo rovnako vykrivených stromov pokope je unikátne, navyše, keď sa les nachádza na rovine a nie v strmom zráze kopca. Najodvážnejšou teóriou je tvrdenie, že časť lesa bola ohnutá tankami nemeckej armády počas 2. svetovej vojny.

Záhady spojené s týmto miestom možno nikdy nebudú rozlúštené. Samotní obyvatelia blízkej dedinky nevedia ako les vznikol. Čary, tvrdá práca lesníka alebo sila prírody však vytvorili miesto, v ktorom sa cítite ako v rozprávke. Je plné tajomnosti, záhad a najmä unikátnych prírodných úkazov.