Mlok z našich lesov - Tatranskí rytieri

Počuli ste už o mlokoch? Sú to hádam najfascinovanejšie stvorenia na svete. Tieto živočíchy je problém zaradiť. Sú to žaby? Jašterice? Vodné živočíchy? Suchozemské tvory? Jednoducho niečo medzi tým. Sú druhy, ktoré dokážu prežiť iba vo vode, alebo také, ktoré sa v nej iba rozmnožujú. Každopádne sa zhodneme na tom, že bez vody by jednoducho mlok neexistoval. Existuje dokonca druh mloka, ktorému dokáže takmer akákoľvek časť tela dorásť. Obdivuhodný živočích, čo poviete?

Najväčší mlok na Slovensku

Určite ste už o nej počuli, alebo ju videli na fotografiách, poprípade ste mali to šťastie vidieť ju na živo. Toto malé stvorenie sa jednoducho nedá prehliadnuť. Salamandra škvrnitá je mlok, ktorý dosahuje dĺžku 15 až 20 cm. Má výrazné čierno-žlté výstražné zafarbenie tela, širokú hlavu a za očami nápadné zoskupenie jedových žliaz.  Najradšej obľubuje vlhké lesné lokality, hlavne listnaté a zmiešané lesy. Cez deň sa ukrýva pod kameňmi, v rôznych štrbinách, ako napr. v podmytom koreňovom systéme. Za šera vylieza z úkrytov za potravou. Potravu tvorí hmyz, rôzne druhy chrobákov a pavúkov.

Mlok z našich lesov  Mlok z našich lesov

Kde sa mlok vyskytuje

Výskyt je pomerne široký. Mloci všeobecne obľubujú chladnejšie podnebie. Salamandru škvrnitú nájdeme takmer na celom Slovensku, okrem nížin. Keď ju chcete vidieť vo voľnej prírode, treba sa vybrať do hôr najlepšie v noci alebo za skorého rána, keď sa vytvára rosa. Často ju možno zbadať aj čerstvo po daždi. Nezabudnite, oči majte na stopkách, aj keď je salamandra pestro sfarbená, v napadanom lístí ju takmer nevidieť. Salamandra škvrnitá je zákonom chránený živočích, preto pri prechádzkach lesom treba ostražito sledovať okolie.

Mlok z našich lesov  Mlok z našich lesov

Samička znáša mladé larvy práve do horských potokov a studničiek. Tu začína život mladej salamandry, ktorá sa v potoku postupne vyvíja. Živý sa kôrovcami. Jedna dospelá samička dokáže v sebe vyvinúť až 70 lariev. Salamandra sa dožíva vo voľnej prírode až 20 rokov. V zajatí je to omnoho viac.

Zaujímavosti o salamandre:

  • najmenší mlok meria iba 2 cm
  • najväčší má až 1,5 metra
  • mlok nevníma zvuky šíriace sa vzduchom
  • vidia iba čiernobielo a do krátkej vzdialenosti cca 15 cm
  • 6 druhov mlokov žije na Slovensku

Referencie k článku:

http://snaturou2000.sk/zivocichy/salamandra-skvrnita

https://www.zones.sk/studentske-prace/biologia/14093-salamandra-skvrnita/

https://www.zalesactvo.eu/zvierata/salamandra-skvrnita

http://www.kpt.sk/clanky/salamandra-skvrnita.html