Priezračné klenoty našich Tatier - Tatranskí rytieri

Krištáľové jazerá uprostred majestátnych hôr sú skutočnou lahôdkou pre všetkých milovníkov prírody.

Kedysi sa im hovorilo morské oká a legenda hovorí, že tatranské plesá sú cez podzemie spojené s morom. V skutočnosti však vznikli vďaka činnosti ľadovcov, a tá ovplyvnila ich tvar a dokonca aj farbu vody, ktorá sa postupne menila, až kým sa ľadovec úplne neroztopil. Spočiatku mala voda vo všetkých plesách nádhernú belasú farbu so zelenkavým nádychom. Dnes sa farba v jednotlivých jazerách líši podľa ich hĺbky, druhu nánosov na dne a tiež aj podľa množstva slnečných lúčov, ktoré dopadajú na hladinu.

Tatranské plesá majú charakteristický okrúhly tvar. Väčšina plies nemá viditeľný povrchový prítok, sú napájané zrážkovou vodou. Pretože atmosférické zrážky v tatranskej oblasti prevyšujú výpar v plesách sa nahromadila voda ktorá zväčša odteká povrchovými tokmi.

Slovensko vs. Poľsko

Na slovenskej strane Tatier je 87 a na Poľskej 47 trvalých plies. V Poľsku ich volajú stawy. Veľa plies a pliesok je nestálych a voda v nich je len istú časť roka. Najväčšie tatranské pleso v Poľsku sa volá Morské oko. Je vo výške 1 396 m n. m., má rozlohu 35 hektárov a hlboké je 51 metrov.  Dvesto metrov nad ním je ešte Čarny staw – najhlbšie tatranské pleso. Má hĺbku 76,5 metra a rozlohu 21 hektárov. Tisíc metrov nad nimi sa vypínajú Rysy (2 450 m n. m.). V sezóne vyjde k Morskému oku aj 30-tisíc ľudí denne. Najväčšie a najhlbšie pleso na slovenskej strane Tatier je Veľké Hincovo pleso. Hincovo pleso má 20,08 hektárov a hĺbku 53,7 metrov. Dĺžka plesa je 740 m a šírka 370 m. Leží v Mengusovskej doline vo výške 1 944 m n. m.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zelené pleso

Patrí medzi najkrajšie plesá v Tatrách. Svoj názov dostalo podľa nádhernej zelenkavej farby vody. Na brehu stojí od konca devätnásteho storočia Chata pri Zelenom plese, kde si môžete oddýchnuť a dať si niečo dobré.

csm_Zelenepleso05_9f45357aa2

Štrbské pleso

Je určite najčastejšie fotografované a najnavštevovanejšie tatranské jazero. Názov dostalo podľa svojej polohy. Má 20 hektárov a hĺbku 28 metrov. Už v roku 1880 tu na brehu stálo mólo s lodičkami pre turistov. Dodnes si turisti môžu vychutnať pohľad na Kriváň, Solisko či Patriu z hladiny plesa.

marcela-39-081

Skalnaté pleso

Malé, ale o to známejšie jazierko sa rozprestiera v najnižšom kare Skalnatej doliny vo Vysokých Tatrách. Pri plese je prestupná stanica lanových dráh Tatranská Lomnica – vrchol Lomnického štítu.

_f98myx6pqjnhzoi1

Popradské pleso

Leží priamo na trase Tatranskej magistrály a zo Štrbského plesa sa sem dá dostať hodinkou pohodlnej pešej chôdze. Popradské pleso je významné pre pešie vysokohorské túry.. Dá sa z neho urobiť napríklad výstup na Rysy alebo Kôprovský štít. Okrem toho sú v okolí jazera krásne bežecké trate a trasy pre horských cyklistov.

SKR5619e5_koprdol1

Referencie k článku:

https://kamnahory.sk/Vysoke-Tatry/Plesa

http://www.vysoketatry.com/ciele/vhpleso/vhpleso.html

http://www.tatryportal.sk/tatranske-naj/

https://zena.sme.sk/c/5124024/plesa.html